برای گزارش دادن خبرنگار معاونت علمی و آموزشی ایرنا، ستاد اصلی توسعه فناوری های ارتباطی و ارتباطی یکی از هشت ستاد تحت ،وان کلی ستاد توسعه فناوری در پایگاه دانش معاونت علمی، فناوری و اقتصادی ریاست جمهوری قرار دارد. اتصال و اتصال به مجموعه ای از فناوری ها و خدماتی اطلاق می شود که به کاربران اجازه می دهد به یک شبکه مخابراتی متصل شوند.
این فناوری ها شامل حجم فزاینده ای از داده های بی سیم و سیمی، پروتکل ها، استانداردها و ،یب آنها می شود. فناوری ارتباطات که مفهوم ارتباط در شکل استاندارد آن است، شامل خدمات ارتباطات صوتی و داده ای به ،وان خدمات ثابت و سیار از طریق شبکه می شود.
در حوزه اتصال و ارتباطات، توسعه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات به منظور افزایش ضریب نفوذ و پهنای باند شبکه های ارتباطی در سراسر کشور در دستور کار قرار دارد، از سوی دیگر، اتصال پیشرفته به ظهور سناریوهای اینترنت اشیا اشاره دارد ; مرزهای فناوری ارتباطات فراتر از خدمات سیمی و سلولی مانند اینترنت 4G و 5G به شبکه های کم مصرف (LPWAN)، ماهواره ها و فناوری های بی سیم کوتاه برد مانند بلوتوث و ZigBee (شبکه مش هوشمند) می رسد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی و بر این اساس و برای آشنایی بیشتر با ستاد توسعه فناوری های ارتباطی و ارتباطاتی وابسته به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری و آشنایی بیشتر با مهمترین آثار وی، این گروه از سید محمد الکرباسی وی از دبیر این ستاد برای حضور در میزگرد خبری دعوت کرد.
الکرباسی در اوایل ،داد 1402ق، نوشته دکتر روح الله دهق، فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور به ،وان دبیر ستاد جدید توسعه فناوری های ارتباطات و ارتباطات منصوب شد.
نظارت و فعال سازی ا،یستم
دبیر گروه توسعه فناوری های ارتباطات و ارتباطات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری برای اولین بار وظیفه اصلی این گروه نظارت و تعریف ا،یستم فناورانه در حوزه ارتباطات و ارتباطات را اعلام کرد. افزود: تلاش برای فعال سازی این ا،یستم بوم نیز از اه، اصلی این ستاد با هدف توسعه فناوری های مرتبط است.
آقای محمد کرباسی افزود: وظایفی که برای این منظور ترسیم شده است شناسایی فناوری و بازیگران ا،یستم و تعیین توانمندی های کشور و نیازهای فناورانه کشور در این زمینه است.
ستادهای ارتباطی و ارتباطی در حوزه معرفی فناوری و ترویج فرهنگ فناوری در جامعه باید برنامه های ترویجی را در سطوح مختلف جامعه از جمله دانش آموزان دنبال کنند. به ،وان مثال در مراحل بعدی برنامه ها و ماموریت هایی برای مخاطبان دانشگاه وجود دارد که از جمله آنها می توان به پروژه های تحقیقاتی، پشتیب، پایان نامه ها و دوره های تحصیلات تکمیلی اشاره کرد.
الکرباسی ادامه داد: گام بعدی حمایت از هسته های جدید و شرکت های کوچک، هماهنگی بین آنها و شناسایی پروژه های ملی برای بهره مندی از توانمندی های این شرکت ها در اپراتورها و نهادهای حاکمیتی است. در نهایت بحث هایی مانند انتقال و تبادل فناوری از سایر کشورها و بحث توسعه صادرات گروه های فعال در این زمینه پیگیری می شود که عملاً زنجیره توسعه فناوری از سطح پایین به سطح آمادگی بالا را تکمیل می کند.
یکی از معیارهایی که برای سنجش آمادگی و بلوغ فناوری ها استفاده می شود، سطوح آمادگی فناوری یا TRL (سطح آمادگی فناوری) است. سطح آمادگی فناوری ابزاری تحلیلی برای اندازه گیری و ارزیابی سطح آمادگی، بلوغ فناوری و میزان خطرات ناشی از استفاده از فناوری در توسعه محصول است. هدف از این کار کاهش ریسک پروژه های فناوری و کنترل هزینه های پروژه های آزمایش فناوری و بهبود فناوری است.
رشته ارتباطات و ارتباطات شامل چه رشته ای از علوم است؟
دبیر ستاد ارتباطات و ارتباطات نماینده علمی گفت: ارتباط به م،ای ایجاد ارتباط بین امور و هوشمندسازی حوزه های مختلف از جمله صنایع، معادن، کشاورزی و سایر بخش های مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. زمینه های مرتبط با بحث ارتباطات و ارتباطات عمدتاً شامل حوزه هایی مانند مهندسی برق، ارتباطات، الکترونیک، کامپیوتر و به ویژه فناوری های نسل جدید ارتباطات مانند نسل پنجم و ششم اینترنت می شود.
کرباسی رشته ارتباطات کوانتومی و ارتباطات ماهواره ای و سریال که مربوط به فناوری های ماهواره ای و امنیت سایبری و اینترنت اشیا است را از دیگر علوم مرتبط با این حوزه برشمرد.
فعالیت 500 گروه دانش در زمینه ارتباط و ارتباطات
دبیر ستاد ارتباطات و پیوند معاونت علمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در حال حاضر چه تعداد شرکت فناور و دانش بنیان در این حوزه فعالیت می کنند، با اشاره به فعالیت بیش از 10 هزار شرکت دانش بنیان در کشور، توضیح داد: از این تعداد، حدود دو هزار شرکت در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت می کنند در حوزه ارتباطات و ارتباطات یا همان CCT حدود 500 شرکت فعال هستند.
کرباسی نظارت و شناسایی بهتر و دقیق شرکت ها و گروه های فعال در حوزه ارتباطات و مخابرات را از وظایف ویژه این ستاد به منظور معرفی به نهادها و سازمان های ذی نفع ،وان کرد.
ورود تکنسین های کشور به حوزه هوش کشاورزی صرفه اقتصادی ندارد
اتوماسیون یکی از کاربردی ترین فرآیندها در زمینه های مختلف به شمار می رود که می تواند در پیاده سازی بسیاری از فرآیندها و فعالیت های هوشمند مبتنی بر فناوری های امروزی که در گذشته باید توسط نیروهای انس، انجام می شد، کمک کند.
خودکارسازی و هوشمندسازی وظایف و فرآیندها با استفاده از هوش مصنوعی، داده های بزرگ، اینترنت اشیا و روباتیک «هوش» نامیده می شود. ما می تو،م سیستم ها و دستگاه های مختلف را طوری برنامه ریزی کنیم که بر اساس داده ها و اطلاعات جمع آوری شده به تصمیمات هوشمندانه تری برسند و کارها را به طور خودکار انجام دهند و این در بهبود بهره وری در بخش های مختلف مؤثر خواهد بود.
یکی از زمینه هایی که هوش می تواند در بهره وری موثر باشد، حوزه کشاورزی است. زیرا یکی از چالش های اصلی امروز در این زمینه، مصرف غیراستاندارد منابع آبی است، با توجه به اینکه ایران یکی از کشورهایی است که در دنیا از کمبود آب رنج می برد.
کشاورزی هوشمند یک مفهوم مدیریتی است که بر ارائه زیرساخت های کشاورزی با استفاده از فناوری پیشرفته، از جمله داده های بزرگ و اینترنت اشیا، به منظور ردیابی، نظارت، خودکارسازی و تجزیه و تحلیل عملیات کشاورزی تمرکز دارد.
امروزه هوشمندی بخش کشاورزی جهان به دلیل گسترش جمعیت جهان، تقاضای فزاینده برای تولید و بهره وری بالا، نیاز به استفاده بهینه از منابع طبیعی و افزایش بهره برداری از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. و پیچیدگی فناوری اطلاعات و ارتباطات.
دبیر ستاد ارتباط و ارتباط با معاونت علمی در پاسخ به این سوال که در موضوع مهم هوشمندسازی به ویژه در حوزه کشاورزی چه اقداماتی انجام شده است، گفت: مقوله هوشمندی گسترده و پیچیده است و یک یکی از مهمترین بحث ها بازار و اقتصاد است.
کشاورزی رشته بسیار مهمی است که می تواند کارآفرینی زیادی در کشور ایجاد کند. البته تحول هوشمند فقط به کشاورزی محدود نمی شود. بنابراین شاید حدود صد کاربرد برای استفاده از تصاویر ماهواره ای برای اه، اطلاعاتی وجود داشته باشد که یکی از آنها کشاورزی است و بخش های دیگری مانند منابع آبی، فرسایش اراضی، فرسایش زمین و مدیریت بحران را شامل می شود.
دبیر ستاد ارتباطات و ارتباط نماینده علمی گفت: با کمک فناوری هوشمند می توان بسیاری از رویه ها را توسعه داد و بسیاری از مشکلات مهم کشور را حل کرد و این یکی از بحث هایی بود که دنبال کردیم.
وی به یکی از چالش هایی که تکنسین ها هنگام ورود به حوزه هوشمندسازی با آن مواجه هستند، فعالیت غیراقتصادی در این حوزه اشاره کرد و تاکید کرد: باید بتو،م به سمت توجیه سرمایه گذاری در حوزه هوشمندسازی در بخش های مختلف حرکت کنیم.
وی با اشاره به تشکیل تیم کاری تخصصی در حوزه اطلاعاتی در این ستاد و برگزاری جلسات مرتبط با این حوزه گفت: تشریفات مطالعاتی در این زمینه اجرا شد. اولویت های اطلاعاتی را مشخص کنید و یکی از این حوزه ها حوزه کشاورزی است.
کرباسی در پاسخ به این سوال که مهمترین اقدام ،ت در هوشمندسازی بخش کشاورزی چیست، تصریح کرد: تعریف و تفکیک نظارت منطقه ای اراضی کشاورزی در کل کشور به منظور کمی سازی دقیق و برخط مساحت. زمین های زیر کشت و محصولات کشت شده در هر منطقه.
وی افزود: در حال پیگیری این طرح از و،خانه های جهاد کشاورزی و ارتباطات هستیم و تلاش می کنیم تا حد امکان از توان دانشی شرکت ها در این زمینه بهره مند شویم.
اخیرا جلسه ای با مدیران سازمان ملی فضایی برگزار کردیم و همین موضوع را به آنها تاکید کردیم و بر اساس تفاهم نامه جدیدی که با این سازمان امضا خواهیم کرد، امیدواریم شاهد بحث معرفی هر چه بیشتر دانش بنیان باشیم. شرکت ها تا حد امکان در اجرای پروژه های مرتبط.
وی در پاسخ به سوالی: آ،ین نتایج کار ستاد ارتباطات در حوزه هوشمندسازی کشاورزی چیست، توضیح داد: ضرورت به روز رس، تفاهم نامه امضا شده بین و،خانه های ارتباطات و جهاد کشاورزی چیست؟
الکرباسی در توضیح بیشتر افزود: تمرکزی که داشتیم و خوشبختانه در متن جدید بیشتر به آن اشاره شد، بحث استفاده بهینه و صحیح از شرکت های دانش بنیان است و ماموریت ما این است که به صورت رقابتی بین شرکت هایی با همان توانمندی کار کنیم. فناوری کشور باید تا حد امکان ت،یم شود.
