گام های توسعه ای در حوزه آموزش عالی در دولت سیزدهم
انتشار: تیر 28، 1403
بروزرسانی: 06 اردیبهشت 1404

گام های توسعه ای در حوزه آموزش عالی در دولت سیزدهم


به گزارش خبرنگار معاونت علمی و آموزشی ایرناهلیکوپتر آیت الله سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهور کشور شامگاه یکشنبه (9 اردیبهشت 1403) هنگام بازگشت از مراسم افتتاح سد قیز قا،ی به تبریز در منطقه ورزگان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه شد. در این حادثه رئیس جمهور حسین امیرعبداللهیان و، امور خارجه، تو رحمت من را داری استاندار آذربایجان شرقی سید محمد علی آل هاشم امام جمعه تبریز و نماینده ولی قانونی در استان آذربایجان شرقی. سید مهدی الموسوی رئیس یگان حفاظت رئیس جمهور و سه خلبان هلیکوپتر سید طاهر مصطفوی، محسن دریانوش، بهروز الدی شهید شدند.

وی با شهادت آیت الله رئیسی در سومین سال فعالیت خود به ،ت سیزدهم پایان داد و بر اساس اصل 131 قانون اساسی انتخابات زودهنگام را ضروری کرد. بر این اساس شرایط برای برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری فراهم شد و مسعود مازیکیان پس از برگزاری دور اول (17 تیر) و دور دوم (24 تیرماه) توانست ا،ریت آرا را از آن خود کند. اکنون در فاصله کوتاهی تا تشکیل ،ت چهاردهم، بررسی و پیشرفت فعالیت ها و دستاوردهای ،ت سیزدهم در عرصه های مختلف اهمیت زیادی پیدا می کند. در این سلسله گزارش ها، فعالیت و، علوم، تحقیقات و فناوری در طول خدمت 33 ماهه خود بررسی می شود.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور شهید از معدود رؤسای جمهوری بود که در عرصه آموزش عالی در کنار سایر مطالبات مردم توانست گام های مهم بسیاری در عرصه علم و دانش در سطوح داخلی و خارجی بردارد. وی از ابتدای فعالیت خود در ،ت سیزدهم توجه ویژه خود را به نخبگان و دانشجویان و ،وم بهره برداری از توانمندی های آنان معطوف داشت در اولین حضور خود در گردهمایی دانشگاهیان در دانشگاه تهران، صریح و روشن بود با قاطعیت اعلام کرد که دانشگاه مرکز تفکر حکومتی و مرکز ایجاد تحول در جامعه است و در گام اول اقتدار علمی ،ت در سطح جه، و هدف پژوهش و کاربرد را هدف قرار داد. تحقیقات انجام شده در کشور حاکی از آن است که آیت الله رئیسی علاقه خاصی به دانشگاه، علم و صنعت داشته است.

وی همچنین بارها در محافل مختلف دانشگاه های کشور شرکت کرد و در میزب، این ک، به بیان دیدگاه های خود نسبت به دانشجویان و جامعه دانشگاهی پرداخت و از آنان به ،وان کارگزاران ،ت یاد کرد.

رئیس جمهور همدلی، همفکری و بهره برداری از ظرفیت های بالای جوانان و نخبگان دانشگاهی کشور را بهترین راه برای عبور از موانع و مشکلات کشور دانست و در اولین گفت و گوی تلویزیونی خود با مردم، نخبگان و دانشگاهیان را مورد خطاب قرار داد. وی به شدت معتقد است که اگر مردم صداقت نخبگان و دانشگاهیان را ببینند، صمیمانه با ،ت همکاری خواهند کرد. این روحیه و اعتماد مردم مهمترین پشتوانه ،ت هاست.

حضور رئیس جمهور در آیین های سال تحصیلی، روز دانشجو، مراسم تجلیل از برگزیدگان علمی، حضور در نمایشگاه دستاوردهای شرکت ها و نخبگان دانش، حضور در بسیاری از جشنواره های علمی و اهمیت علوم انس، در کشور، دیدار با مدیران دانشگاه شریف در مبارزات سال 1401، اعتراضات دانشگاهی، تنها یکی از ارکان نگاه خصوصی دهمین نخست وزیری به وجود علم و فناوری است.

خانه در ستاد و، علوم با 14 دستور رئیس جمهور تکان خورد

از جمله اقدامات جدید 13 گانه ،ت می توان به بازدیدهای سرزده رئیس جمهور از و،خانه و پیگیری برنامه های دستگاه های اجرایی کشور اشاره کرد. آیت الله رئیسی در سال 1401 هجری قمری برای اولین بار در فرآیند نظارت بر دستگاه های اجرایی به و، علوم، تحقیقات و فناوری رفت که منجر به صدور 14 حکم شد.

شناسایی و ثبت نیازهای منطقه ای و ملی، شناسایی نقاط ضعف و اصلاح عملکرد دانشگاه ها توسط و، علوم، تحقیقات و فناوری برای سنجش طبقه بندی دانشگاه ها بر اساس معیارهای کلی اشتغال پذیری و اثربخشی در مرجع علمی پژوهشی، رشد فرهنگی و اجتماعی. سلامت، افزایش کمی و کیفی واحدهای دانشگاهی و قابل ارائه در صنعت و حوزه عمل از جمله آموزش داخلی و کار آموزی، توسعه سازوکارهای پاسخگویی، مسئولیت پذیری متولیان دانشگاه در قبال عملکرد دانشگاه و ساماندهی مراکز علمی کاربردی به ،وان واحدهای دانشگاه فنی حرفه ای. . بازتعریف دانشگاه های پیام نور در دانشگاه های ،تی استان، ممنوعیت برگزاری دوره های دانشگاهی توسط دستگاه های اجرایی و ارتقای ظرفیت پارک های علم و فناوری و مراکز رشد برای افزایش اشتغال دانش بنیان، فروش و صادرات خدمات دانش بنیان. و محصولات، طراحی نشان ملی مسئولیت اجتماعی اعطا به دانشگاه های موفق، تبیین و فهرست بندی دستاوردهای علمی و، علوم، افزایش کارایی منابع هزینه کرد در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و فناوری آموزش عالی وابسته به و، علوم، پژوهش و فناوری، بررسی تشکیل صندوق های سرمایه گذاری در دانشگاه ها و مراکز تحقیقات و فناوری آموزش عالی و ادغام دانشگاه های نیروهای مسلح در نظام آموزش عالی و بررسی اعتبارات و هزینه های مالی و انس، سازوکارهای پیشنهادی برای ارتقای بهره وری در آموزش عالی و چهار اولویت و، علوم در «دیپلماسی مرجع و علمی و فناوری»، «آموزش و پژوهش»، «نوآوری هدفمند» و «تولید ثروت دانش»

گام های توسعه ای در حوزه آموزش عالی در ،ت سیزدهم

تجلیل از معلمان

از جمله اقدامات رئیس جمهور در گام بعدی، برگزاری و تداوم جلسات با اساتید دانشگاه است که بر حفظ آبرو و کرامت خود تاکید کرده و آن را وظیفه مش، در کشور دانستند و به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دستور دادند تا مطالبات را پیگیری کنند دغدغه های اساتید دانشگاه به ویژه در حوزه معیشتی را برطرف کرد و دید که احترام و احترام به کرامت اساتید مهم است، هم دانشجویان و هم مدیریت باید چنین رویکردی در دانشگاه داشته باشند.

جلسه شورای عالی عتف پس از 11 سال با حضور رئیس جمهور تشکیل و چهار طرح به تصویب رسید.

شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (ATAF) به ،وان نهادی چند بخشی به ریاست رئیس جمهور مرجع تصمیم گیری در خصوص مهمترین اولویت ها و برنامه های پژوهشی و فناوری کشور است. هفت وزیر، روسای سازمان اداری و برنامه ریزی، بانک مرکزی، فرهنگستان علوم، نمایندگان شورای اسلامی، اعضای ناظر، نمایندگان رؤسای دانشگاه ها و مجامع علمی و تعدادی از کارشناسان مردمی در این مراسم شرکت می کنند. شورا. بخش تولید و خدمات خصوصی طبق قانون عضویت دارند و مسئولیت دبیرخانه این شورا بر عهده معاونت پژوهشی و، علوم، تحقیقات و فناوری است.

آ،ین حضور رئیس جمهور در جلسه شورای عالی عتف، علیرغم سمتی که داشت، در اسفند 1397 و چهارمین جلسه شورای عالی عتف بود. پس از 11 سال این شورا با حضور رئیس جمهور تشکیل شد و در آن جلسه عمومی، طرح های حفظ نخبگان و مهاجرت مع،، ایجاد شبکه آزمایشگاهی ملی، طرح پژوهشگران فوق دکتری و طرحی برای محققین مستقل تایید شدند.

سه وظیفه اصلی آموزش عالی

وظایف رئیس جمهور در حوزه های مختلف تنها به هیئت های ،تی، و،خانه ها و سفرهای منطقه ای محدود نمی شود، بلکه در آذرماه 1401 هجری قمری در همایش بزرگداشت وحدت و منطقه، سه وظیفه و مأموریت اصلی را برای منطقه و دانشگاه مشخص کرد. علم، پیشرفت، تربیت روشنفکران و حل مسئله. وی شناخت این نیازها را منوط به این دانست که حوزه و دانشگاه از مردم، توسط مردم و با مردم باشد و حوزه و دانشگاه به ،وان بازوان علمی کشور باید شناسایی و شناسایی شود. فرموله شده است. منظومه ای از مشکلات جامعه برای حل مشکلات و مسائل موجود بر اساس اصول ارائه راه حل برای علوم استوار و غنی اسلامی.

صدور برخی مصوبات معوقه شورای عالی انقلاب فرهنگی در آغاز دوره ریاست جمهوری

رؤسای جمهور به ،وان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی شناخته می شوند. رهبر، که می توانند این شورا را به مهم ترین رکن سیاست گذاری در حوزه آموزش عالی و فرهنگ تبدیل کنند. یکی از اصلی ترین فعالیت های آنها رفع موانع است، رئیسی در طول فعالیت سه ساله خود موفق به ساماندهی مصوبات معلق و ایجاد تحول جدی در زمینه آموزشی شد. مصوباتی مانند «افزایش ظرفیت جذب پذیرش پزشکی»، «ماده واحد در خصوص تکمیل و اصلاح خط مشی ها و استانداردهای تنظیم ارزشیابی و پذیرش متقاضیان تحصیلات عالی (پس از پایان دوره متوسطه)»، «قانون آموزش» هیئت مدیره متولیان دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی» و «تشکیل گروه برنامه ریزی برای مراکز و مؤسسات تخصصی آموزشی و پژوهشی» اما تصمیمی که در دوره ریاست ابراهیم رئیسی مطرح شد «تصمیم تشکیل مرجع ملی سنجش» است. و ارزیابی نظام آموزشی کشور» که در آینده نزدیک می تواند سهم بسزایی در ارتقای کیفیت آموزش در نظام آموزش عالی کشور داشته باشد.

تبیین پیشرفت های علمی ایران در دانشگاه های خارجی

یکی از مهم ترین موضوعاتی که شهید آیت الله رئیسی در سخنان خود به ویژه در دیدار با سایر کشورها و مقامات ذیربط خارجی به آن اشاره کرد، برشمردن پیشرفت های کشور در عرصه علم و فناوری بود. پیوستن به دانشگاه های کشورهای مورد بازدید رئیس جمهور از برنامه های همیشگی وی بود تا جایی که وی از نمایشگاه دستاوردهای علمی دانشگاه ها در دانشگاه های ملی برخی کشورها بازدید کرد.

وی در اولین سفر خارجی خود به تاجی،تان دکترای افتخاری را از دانشگاه ملی این کشور، بزرگترین و معتبرترین دانشگاه این کشور دریافت کرد و یا ،وان استاد افتخاری دانشگاه پکن را دریافت کرد. رئیس دانشگاه کراچی نیز در مراسمی با حضور مقامات ایالت سند، نمایندگان پارلمان ایالتی و برخی از اعضای هیئت علمی دانشگاه، مدرک دکترای افتخاری این دانشگاه را به رئیس جمهور کشورمان تقدیم کرد.

گام های توسعه ای در حوزه آموزش عالی در ،ت سیزدهم

آ،ین حکم رئیس جمهور شهید در حوزه آموزش عالی

آ،ین مصوبه ای که توسط شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی امضا و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغ شد، تصمیمی مربوط به واگذاری یک مأموریت بزرگ به دانشگاه تهران بود. مصوبه شماره 3418 شورای عالی انقلاب فرهنگی ابلاغی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در هشتصد و نود و نهمین جلسه این شورا در تاریخ 21 اردیبهشت 1403 با ،وان «سپردن سند، احیا و بزرگداشت». به موجب ابلاغیه شماره 3883 به امضا و ابلاغ رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 9 اردیبهشت 1403 به تصویب رسید.

در این راستا و به منظور احیا و ارائه این تاریخ ارزشمند فرهنگی و تمدنی ایران و اسلام در عرصه آموزش عالی، به دانشگاه تهران به ،وان نماد آموزش عالی و میراث دار تاریخ کهن علم، دانش و نظام آموزش عالی کشور؛ این وظیفه ضمن تدوین و مستندسازی گذشته تاریخی سنت دانشگاهی و نظام آموزش عالی در ایران و مراحل رشد و تداوم این سنت در بستر زمان است. با توجه به طراحی و اجرای برنامه عملیاتی برای احیای این تاریخ تمدنی شگرف و تقویت سنت های دانشگاهی ایران و تبیین و گفتمان سازی و تجلیل از این پیشینه دیرینه تاریخی و تمدنی و اقدام در راستای نقش کلیدی ایران. دانشگاه های ،تی و مراکز آموزش عالی در ساخت و ساز تمدنی؛ ارائه پیشنهادات لازم به شورای عالی انقلاب فرهنگی با فعال سازی، همکاری و استفاده از توانمندی سایر دانشگاه ها.

گام های توسعه ای در حوزه آموزش عالی در ،ت سیزدهم

قدم های عتف در 3 سال

استقرار سیستم های بسیاری در زمینه تحقیقات، تحقیقات و فناوریسامانه نان گان با ثبت 7500 محصول در سامانه گان و پیوند با تو،ران )

ارائه بیش از 10 میلیون خدمت در سامانه جامع امور دانشجویی (سجاد) بر اساس ،وجی های پنل های اداری الکترونیک

مقررات تسهیل جذب دانشجوی بین المللی و صدور مجوز برای 150 شرکت جذب کننده دانشجوی بین المللی

72 هزار شغل دانش بنیان در شرکت های دانش بنیان و مراکز فناوری

ایجاد سمت معاونت فناوری و نوآوری ریاست جمهوری و ایجاد نظام جدید ارزیابی و انگیزش

کنترل برای ارتقای اعضای هیئت علمی. 60 قانون انگیزشی برای اعضای هیئت علمی و 60 قانون انگیزشی برای کارکنان و معاونان علمی

تدوین و ابلاغ دستورالعمل های انتخاب دانش آموزان ممتاز برای اولین بار

ایجاد ردیف ویژه حمایت مالی از یک درصد دانشمندان ملی و بین المللی و ایجاد ردیف ویژه مرجع علمی و دیپلماسی علمی.

بهره برداری از 5600 واحد مس، برای زوجین

تصویب سامانه جامع اعطای بورسیه تحصیلی به دانشجویان ایر،

نمایه سازی بین المللی 172 نشریه

اختصاص بودجه 100 میلیون یورویی از محل صندوق توسعه ملی برای تج، و نوسازی زیرساخت های پژوهشی دانشگاه ها

رشد 2.5 برابری اشتغال و فروش محصولات فناورانه در ،ت سیزدهم

رشد 66 درصدی شرکت های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری

پارک های علم و فناوری ،ت سیزدهم از 48 پارک علم و فناوری به 56 پارک افزایش یافت

افزایش استقرار شرکت های دانش مستقر در پارک های علم و فناوری از 1543 شرکت به 2556 شرکت

افتتاح شعبه های دانشگاه تهران در آفریقای ج،ی، گرجستان و دهلی نو و 600 دانشجو از عراق مشغول به تحصیل در دانشگاه تهران

اختصاص ج، بودجه جداگانه برای اولین بار به مبلغ 1500 میلیارد تومان برای فعالیت های فرهنگی دانشگاه ها

ثبت بیش از 7 هزار محصول دانش در نظام جدید جریان اقتصادی

حضور 9 دانشگاه از جمهوری اسلامی ایران در رتبه بندی جه، QS 2025


منبع: https://www.irna.ir/news/85536186/%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D9%88%D9%84%DB%8C-%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87-%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%D8%B9%D8%A7%D9%84%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%B2%D8%AF%D9%87%D9%85