به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا از دانشگاه تهران، در تحقیقی که اخیرا در آزمایشگاه بیوآنالیتیک مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران تحت نظارت انجام شده است. هدایت القرشیاناستاد گروه بیوفیزیک با همکاری فاطمه العامری و سرعتم قشنگه از نانوساختارهای لیپیدی برای بارگیری رمدسیویر برای کاهش عوارض جانبی این دارو استفاده شده است.
گرشیان افزود: این نانودارو برای کنترل عوارض داروی رمدسیویر در بیماران کووید-۱۹ ساخته شده است. هنگامی که رمدسیویر در حامل های لیپیدی نانوساختار گنجانده می شود، زیست سازگاری بهتر، حلالیت بیشتر و آزادسازی کنترل شده بهتری به دست می آورد. در این مطالعه ابتدا حامل های لیپیدی نانوساختار حاوی رمدسیویر برای تزریق داخل و، تهیه و سپس خواص فیزیکوشیمیایی و سمیت سلولی آنها مورد بررسی قرار گرفت. به دلیل حلالیت کم و نیمه عمر کوتاه رمدسیویر در خون، رمدسیویر معمولاً با سولفوبوتیل اتر بتا سیکلود،ترین تزریق می شود، ،یبی که می تواند در کلیه ها تجمع یافته و منجر به آسیب کلیه شود.
با استفاده از حامل های لیپیدی نانوساختار در نانوپزشکی پیشنهادی، این مشکل حل شده است. این نانوحامل ها قادرند داروهای آبگریز مانند رمدسیویر را با افزایش حلالیت در دسترس سلول ها قرار دهند. تهیه یک نانوداروی حامل رمدسیویر با استفاده از تبخیر امولسیونی در دمای بالا و انجماد در دمای پایین امکان پذیر است.
رئیس گروه تحقیقاتی ساخت نانوداروی رمدسیویر درباره فرآیند تهیه نانوداروی حاوی رمدسیویر گفت: فاز آبی با هم زدن سریع به فاز چربی تزریق شده و با سونوگرافی همگن می شود. شرایط آزمون با استفاده از نرم افزار طراحی Box-Benken و Design Expert بهینه شد.
یکی از اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران درباره پایداری این نانودارو گفت: نانوداروی حاوی رمدسیویر به مدت 30 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد پایداری قابل قبولی از خود نشان داد و به مدت 48 ساعت با مایعات و، رایج سازگار بود.
وی با اشاره به مزایای این نانودارو گفت: فرمو،یون نانوداروی حاوی رمدسیویر رهایش پایدار رمدسیویر را با خطر کم افزایش ناگه، دوز دارو نشان داده است که باعث کاهش عوارض احتمالی رمدسیویر می شود. داروی محبوس شده در حامل های لیپیدی نسبت به دارو به تنهایی دارای نرخ آزادسازی کمتری است که نشان دهنده کنترل رهایش دارو توسط حامل های چربی است. نانوپزشکی رمدسیویر همچنین سمیت سلولی کمتری برای سلولهای سالم و طبیعی کلیه ایجاد میکند که انتظار میرود آسیب کلیوی را در بیماران کووید-19 به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
گرشیان درباره دیگر مزایای این نانودارو گفت: در غلظتهای پایین، حاملهای لیپیدی نانوساختار نه تنها از سمیت سلولی دارو بر روی سلولهای سالم کلیه جلوگیری میکند، بلکه باعث افزایش زندهم، سلولها میشود که این امر به دلیل وجود روغن MCT و لسیتین سویا در ساختار امکانپذیر است. . تولید می شود
همچنین انتظار می رود که افزایش جذب سلولی رمدسیویر به دلیل افزایش نفوذپذیری غشای سلولی نیز به دلیل تأثیر روغن MCT بر روی نانوساختار لیپیدی باشد. این موضوع در درمان بهتر سلول های آلوده به کووید 19 با کمترین عوارض مهم است، هرچند تایید این موضوع نیازمند بررسی های بیشتر است. بر اساس نتایج تست سمیت سلولی و با توجه به یافتههای اخیر در مورد تأثیر درمان رمدسیویر بر آسیب حاد کلیه، انتظار میرود این فرمول جدید جایگزین من،ی برای فرمول رایج رمدسیویر برای درمان COVID-19 باشد. .
منبع: https://www.irna.ir/news/85649591/%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D9%86%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C-%D8%B1%D9%85%D8%AF%D8%B3%DB%8C%D9%88%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D9%88%D9%88%DB%8C%D8%AF-%DB%B1%DB%B9-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7-%D9%85%D8%AD%D9%82%D9%82%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87